Sesshin på Bodhi Zendo

Vi har haft sesshin. Nästan sex dagar. Meditation åtta timmar om dagen. Tystnad. Ingen internet.

Vad finns att säga om detta? Förutom att sittrumpan och knäna värkt mest hela tiden och att de kalla, tidiga morgnarna satt fart på behagliga fantasier snarare än på inre frid. Meditationspass värda namnet uteblev med några få undantag, men i stället fanns vissa riktigt givande inslag i tankesurret medan sekunderna och minuterna och timmarna masade sig fram. Till exempel: Jag, hemma i Stockholm, lagandes en rejält tilltagen bit gravad lax i grillen, och till det en gräddig puré på rotselleri och potatis, kryddad med färsk oregano eller varför inte mynta, för att bryta av lite. Vinet, en torr Riesling, kanske en Alsace, står på kylning. Till saken hör att vi har helt fantastisk vegetarisk mat här på Bodhi Zendo, välsmakande och näringsrik, men man kan ju tröttna på de godaste anrättningar om det blir samma, samma, dag efter dag. Fast i den här fantasin lyckades jag lura i mig att en hel vecka med lax, samma, samma, skulle vara det närmaste himmelriket man kan komma.

Alltså. Vad var det för slags visdom som utvanns ur denna sesshinupplevelse? Jag ska säga några ord om det, men först tänker jag berätta om osten.

Just det. I den lilla bokhandeln i staden Kodaikanal här i närheten säljer de goda ostar. Faktiskt den finaste cheddar jag ätit på länge, om någonsin. Ost i en bokhandel? Ja, i Indien är det inte så noga med att en klädbutik bara ska sälja kläder och en bokhandel bara böcker. Du kan gå in i en butik med skyltfönstret fullt med smycken och souvenirer, men väl därinne kommer du på att du i själva verket behöver toapapper så du frågar efter toapapper, och simsalabim – där finns toapapper. Och i fallet med bokhandeln i Kodaikanal är det så att bokhandlarens hustru, en rund skrattande indiska, är ostälskare av stora mått, och har av maken fått ett kylskåp installerat i butiken. Därmed är även min lycka gjord. Och många andras. Jag ser västerlänningar komma ut ur butiken med kassar i händerna, och jag vågar slå vad om att kassarna inte innehåller en enda bok. Nu tog min cheddar slut under sesshin, vilket ledde till ytterligare en fantasi i brist på högre tankekvalitet. Eller i brist på ost.

Okej, jag vet. Att flera av er redan undrar vad jag egentligen är för slags zenmeditatör. Det kan jag berätta att jag själv undrar ibland. Och till mitt försvar tänker jag genast tillägga att jag ändå på de flesta sesshins under årens lopp haft ”bra” meditationer, till och med riktigt bra, nämligen med upplevelser av ”samadhi”, som inom buddhismen betecknar en total närvaro där tid och rum slutar existera. Liksom. Ett förändrat mevetandetillstånd där det vardagliga slutar att existera och man träder in i ett paradisiskt någonting där allting bara är. De första gångerna jag hade en samadhi var när jag i ungdomen provade att röka på. Det var länge sedan, och för närvarande tycks jag inte heller förunnas samadhi i meditationen. Varför, vet jag inte. Jag har en teori om det, men den är inte vetenskapligt beprövad, och kanske helt fel. Nämligen att min med åren tilltagande balans jämnat ut de högsta topparna och de djupaste slukhålen. Lite samadhi då och då skulle sitta bra, men det kan kvitta när allt kommer omkring, för det är inte samadhi vi strävar efter i zenmeditation. Det räcker inte med samadhi, säger min lärare Ama Samy. Det är bara en upplevelse, ”experience”, ”it´s nice, but it´s only an experience, just let it pass, don´t get caught by it”. Menandes att det som saken gäller är något helt annat.

Så – vad är det saken gäller? Vad är grejen?

”Abide where there is nothing to abide”, brukar man säga i zenbuddhismen. Stå där inget finns att stå på. Ett lite filosofiskt sätt att tala om närvaron i nuet. Det är där vi ska vara. Närvarande i vad det nu än är vi håller på med. I vardagen. Det räcker inte med meditation, men kontinuerlig meditation hjälper oss att vara uppmärksamma, hjälper oss att öppna upp för varandra, ha medkänsla, helt enkelt vara ”med”, inte utanför. Framför allt, har jag förstått, så handlar det om att våga släppa på våra försök att styra livet efter behag, då livet kanske har helt andra planer för oss som vi skulle må bra av att låta ske. Därav detta med att stå där ingenting finns att stå på. På det att vi må få det lite lättare i livet, med oss själva och med varandra, om vi vågar låta oss falla lite och se vad det okända, det vi är rädda för, har att ge oss. Om vi är beredda att ta emot.

Här vill jag citera Dag Hammarskjöld, ur hans bok ”Vägmärken”:

”Nuet är meningsfyllt genom sitt innehåll, ej såsom bryggan till en framtid. Och dess innehåll är vårt innehåll i nuet, det varmed vår tomhet fylles om vi förmå att taga emot.”

Vidare:

”Nu. Sedan jag övervunnit rädslan – för de andra, för mig själv, för mörkret därunder. Vid gränsen av det oerhörda. Här slutar det kända. Men från bortom fyller något mitt väsen med sitt ursprungs möjlighet. Här renas längtan till öppenhet: Var handling beredelse, vart val ett ja till det okända.

Du vågar ditt ja – och upplever mening. Du upprepar ditt ja – och allt får mening. Om allt har mening, hur kan du leva anat än ett ja.”

Var min sesshinupplevelse alltså bara ett stort misslyckande? Nej. En del av mig vill gärna göra skillnad mellan ”bra” och ”dåligt”, medan en annan del inser att det blir som det blir, och det är helt okej hur det än blir. Och – meditation och sesshins eller retreater är färskvara, precis som kroppsträning. Det är bara att hålla på, till döddagar, om man tycker att det är det man ska hålla på med.

 

375719_10152335902329523_1380033055_n

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2014

12 reaktion på “Sesshin på Bodhi Zendo

 1. Petra Hiort af Ornäs

  Hej din gourmet!
  Det är verkligen lika underhållande att läsa dig varje gång. Tanken for in i mig att du skulle publicera dig i någon tidning också, så att fler har möjlighet att läsa dig.
  Sen en annan tanke som slagit mig, du kanske alltid ska ha sällskap på resorna till Indien så kanske de inte blir så urdjävliga som den brukar?
  Snöhälsningar!
  Petra

  Svara
  1. cernering Inläggsförfattare

   Vad härligt det är att få dina kommentarer, Petra! Jag behöver lite uppmuntran. Min plan är att göra något mer av det här när jag kommer hem, roligt att du också tycker det! Just nu är det en testperiod, och uppenbarligen funkar det. Jag kommer att boka två månader här nästa vinter (feb-mars), gärna med sällskap!!!

   Svara
   1. Petra Hiort af Ornäs

    Du!
    Så här preliminärt skulle jag kunna tänka mig att åka men max 3-4 veckor.
    Vi återkommer om det om sisådär några månader.
    Kram!
    Petra

    Svara
 2. Kjerstin Persdotter

  Hej Cirkka!

  Jag håller med förra inlägget. Jag är glad att jag följer dig det är verkligen intressant.

  tack för det
  Kjerstin

  Svara
  1. cernering Inläggsförfattare

   Vad glad jag blev, Kjerstin, att du läser! Och att du gillar och även kommenterar. Det är så bra att få feedback, annars blir det ju något man bara pysslar med i sin ensamhet. Nu vet jag att du också är där!

   Svara
 3. hillevi

  hej cirkka
  på andra sidan jordklotet, och ändå så nära
  det känns lite ovant att kommunicera i etern
  här sitter i alla fall jag i tommys tomteverkstad och klapprar på tangenterna
  medan husbonden halvsitter i soffan och inmundigar sitt kvällskaffe
  på gatan står bilen. vars nyckel tommy hängt in i nyckelskåpet för gott
  han pallar inte med dom uraniska nyckerna
  ibland blir han inlåst av bilen, som överhuvet taget inte gått att låsa på två månader
  ibland blir han utelåst av bilen
  det blev droppen
  jag är med dig cirkka
  kram från hillevi

  Svara
 4. Lena

  Fint att det får bli som det är. Vilken upplevelse du haft där i Tamil Nadu, på många sätt. Längtar efter att få höra mer, mer. Syns på tisdag kväll!

  Svara
  1. cernering Inläggsförfattare

   Tack, Lena. Ja, den här tiden har verkligen varit full av upplevelser. Du ska snart få höra mer, och jag vill höra om ”ditt Indien”! Ska bli så roligt att komma till er i Bangalore!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *